Az alipikus bőr jellemzése:

 

A zsírhiányos bőrt könnyen össze lehet keverni a vízhiányos bőrrel. Hogyan ismerhetjük fel, hogy a bőrünk ebbe a típusba tartozik-e?
 
Az alipikus bőr (száraz bőr)  púderszerűen hámlik, matt fényű, kissé érdes tapintású. Gyakran már a legkisebb külső hatásra vagy belső változásra - mint a stressz, feszültség- piros foltokkal és viszketéssel reagál. Mitesszer nagyon elvétve található rajta (legfeljebb az orr tövében).
 
A természetes lágyság hiányzik belőle. A száraz bőr faggyú- és szaruzsír-termelése csökkent, ezáltal a bőrfelszíni emulzió összetétele megváltozik, és nem képes a vízvesztés megakadályozására.
 
A zsírhiány tehát együtt jár a vízhiánnyal. Ezért ez a bőrtípus öregszik a leggyorsabban.
 
Ha a szarusejtek víztartalma 10% alá csökken, finom hámlás következik be a bőrfelszínen.
 
 
Hogy milyen okokra vezethető vissza?
 
Zsírsavakban szegény étrend nagyon fontos a bőr, haj, köröm egészséges működéséhez. Ilyenek az omega-3, omega-6 zsírsavak, amelyek puhává, bársonyossá varázsolják a bőrt.
 
 
  •    Nem megfelelő ápolás, szárító kozmetikumok használata
 
  •    Szappan és alkoholos készítmények használata (sodium lauril         sulfate, sodium laureth sulfate)
  •    Hormonegyensúly felborulása
 
  •    Anyagcserezavar
 
  •    Öregedés
 
  •    Vitaminhiány
 
A száraz bőr anyagcserefolyamatait, vérkeringését kell fokozni, a faggyútermelés csökkent, a t-vonalban viszont kicsit zsírosabb. 
 
A kor előrehaladtával is magyarázható, hogy a bőr egyre szárazabbá válik, rugalmassága csökken és fénytelen lesz. A faggyútermelődés, a hámképződés, és a szaruképződés jelentős mértékben csökken. Mivel nem jön létre a bőr bársonyosságát, simaságát, tompa fényét adó bőrfelszíni emulzió, a szarusejtek erősen vízhiányosak. Az ilyen hiányos hámréteget el kell távolítani, és elő kell segíteni az egészséges hámképzést!
 
A csökkent tónus oka a bőr rugalmasságáért felelős kollagén csökkenése.
 
Vannak olyan hormonhatások, melyek károsan befolyásolják a kollagén képződését, ezáltal a bőr elveszti a rugalmasságát és megjelennek a ráncok.
 
A táplálás és feszesítés rendkívül fontos. Mindennap tisztítsuk le arcunkat növényi zsírokból, olajokból készült arctejjel, amelyek kíméletesen távolítják el a szennyeződéseket. Csak alkoholmentes tonikot szabad használni.
 
Fontos a hidratálás! Érdemes tápláló, zsírpótló készítményt használni, amely védő réteget is képez a bőr felszínén, ezzel is fokozva a száraz bőr védelmét. Az ilyen kozmetikai krémek avokádóolajat, búza,- és kukorica-csíraolajat, jojobaolajat, kalendulaolajat, A, E, F-vitamint, lecitint tartalmaznak.
 
Éjszakára tápanyagokban gazdag krémet használjunk. A szem környékét sem szabad elfelejteni, reggel és este is be kell kenni zsírpótló anyagokat tartalmazó szemápoló krémmel.
 
Kiegészítő ápolásként érdemes használni ampullákat, maszkokat, akár otthon is lehet készíteni, erre adok néhány tippet. Aztán a megfelelő kozmetikai masszázs is nagyon sokat javít a száraz bőr állapotán.
 
 
Igyunk elegendő mennyiségű és minőségű vizet, hogy miért annyira fontos ezt betartani, arról itt olvashatsz.
 
Titkos receptek a száraz, zsírhiányos bőr szépségéért:
 
Joghurttal készíthetünk tápláló banános pakolást is: pürésítsünk, egy fél banánt majd keverjük a joghurthoz. Zsírhiányos bőr esetében dúsíthatjuk tejszínnel.
 
Az őszibarack kitűnő regeneráló hatással rendelkezik és ritkán okoz érzékenységet: használjuk levét tejporral, pürésítve joghurttal, tejszínnel és púderrel, zsírhiány esetén előbbieket olajjal dúsítva.
 
Majonézes pakolás:
 
Hozzávalók: 1 tojássárgája, 3 ek. Búzacsíraolaj vagy olivaolaj, fél citrom leve
 
Meleg vízfürdőben (tehát forrásban lévő víz fölé helyezett edényben)a majonézhez hasonlóan kikeverjük a sárgáját és az olajat. A lényeg, hogy habosra mixeljük a hozzávalókat, amit pár csepp citrommal egészítünk ki. Grépfrút levet is használhatunk, mert kevésbé savas, mint a citrom. Még langyos állapotban visszük fel a kezelni kívánt területre. Harminc percig hatni hagyjuk, majd nedves törlőkendővel eltávolítjuk.
 
Ez a krémmaszk mindent tartalmaz, amire a száraz bőrnek szüksége van: zsiradékot, lecitint, vitaminokat, gyümölcssavat. A búzacsíraolaj tápanyagokban igen gazdag, de ha nincs kéznél, lehet napraforgó- vagy olívaolajjal is helyettesíteni.
 
Tojásos-túros pakolás:
 
Egy tojás sárgáját válasszunk szét a fehérjétől. Lehetőleg olívaolajat használjunk hozzá, hiszen ez is – csak úgy mint a tojás sárgája – hidratálja a száraz bőrt. A tojásban és olajban a vitaminok – A, B2, D és E vitamin – oldott formában vannak jelen, ezért a bőr rögtön hasznosítani tudja azt. Olajból lehetőleg csak a hidegen sajtolt, jó minőségűt használjuk, hiszen abban van a rengeteg hasznos tápanyag.
 
Recept:
 
2 evőkanál túró
egy tojássárgája
5 csepp olivaolaj
 
 
A túró – csak úgy, mint a tej – jelentős kazein tartalommal bír, ez nyugtatja a bőrt.
 
Olívaolaj (búcsú a szárazságtól)
A sima, rugalmas bőr egyik titka, hogy hozzájutunk-e a megfelelő zsírokhoz. A száraz, hámló bőr legjobb gyógyszere az olívaolaj - naponta egy evőkanállal. Akkor is segít az olaj, ha a pórusok hajlamosak az eldugulásra, mert az Olivában található esszenciális zsírsavak hatására sokkal kevesebb zsírt kell kiválasztani a pórusoknak, és könnyebbé válik a tisztulás.
 
Ha még több pakolást szeretnél, kattints ide!
 
A bőrtípusokról általában itt olvashatsz.
 
 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: női praktikák zsírhiányos bőr alipikus bőr zsírhiányos bőr okai hogyan ápoljuk a zsírhiányos bőrt pakolások zsírhiányos bőrre

A bejegyzés trackback címe:

https://noipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr48944413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jyve25 2013.09.12. 18:02:34

A száraz bőrre találtam egy nagyon jó kombót: afrikai fekete szappan és shea vaj+ezüstkolloid arckrém, a mananut.com oldalon lehet róluk több infót találni, illetve rendelni. A shea vajban nagyon sok A és E vitamin van, ami sokat segít.
süti beállítások módosítása