Vízhányos bőr tulajdonságai:

 
Mélyrétegi vízhiányos bőrnél a hámrétegen kívül az irhában és a bőraljában is vízhiány alakul ki. Általában felszíni vízhiánnyal kombinálódik. Szűk pórusaiban fonalszerű mitesszerek képződhetnek. Színe fakó, sápadt és húzódik.
 
Ez a bőrtípus a bőr korai öregedésének jellemzője, ilyenkor a bőr rugalmassága, kollagén és elasztikus rostok átmérője, száma csökken.
 
 
 
 
 Kialakulásának oka lehet:
 
  •          vízelvonó hatású kozmetikumok használata (glicerin, méz)
 
  •          elégtelen bőrápolás
 
  •          túlzott napozás, szolizás, helytelen életmód
 
  •          száraz levegő, káros környezeti tényezők
 
  •            vitamin és folyadékbevitel hiánya
 
  •          vizelethajtók alkalmazása, bizonyos gyógyszerek szedése
 
  •          túl gyakori és hosszú ideig tartó tusolás
 
  •          vagy bizonyos betegségek is okozhatják (Pl.: ekcéma)
 
 
 
Ha bőrünk színe vagy textúrája hirtelen megváltozik, érdemes felkeresni orvosunkat, mert ennek hátterében:
 
 
  •          Vashiányos állapot is állhat,
 
  •          Vagy számos emésztőszervi, autóimmun és hormonális eredetű megbetegedés tünete lehet.
 
  •          Utalhat cukorbetegségre,
 
  •          Akinek rendszertelen a menstruációja, az rendszerint bőrszárazságban szenved.
 
  •         Ugyanígy az anorexia és a pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek is gyakran száraz a bőre.
 
 
A felszíni vízhiány nem bőrtípus függő, tehát kombinált vagy zsíros bőr is lehet vízhiányos csakúgy, mint a száraz.
 
 A dehidratált bőr inkább vízhiányos, de zsírhiánya is lehet. A megfelelő mennyiségű víz bevitele sokat segíthet a bőr állapotán, de a vízivással nem lehet megakadályozni a vízvesztést és a párolgást.
 
Tanácsok vízhiányos bőrre:
 
 
Fogyasszunk sok lédús és rostos élelmiszert, használjunk hidratáló krémet, amely támogatja a vízmegkötő faktorok munkáját! Párologtassunk a lakásban, tartsunk sok szobanövényt, mozogjunk rendszeresen friss levegőn!
 
Hideg időben inkább kicsit zsírosabb krémet érdemes használni, amely védelmet nyújt a külső hatásokkal szemben. A vízhiányos bőr tisztításához alkoholmentes, hidratáló hatású készítmények ajánlottak, amelyek táplálják a bőrt, segítik nedvességtartalmának megőrzését is.
 
 
Száraz bőr alatt azt értjük, hogy hiányos a lipidréteg, ezt sokan összekeverik, de végülis összefüggenek a dolgok.
Olyan termékeket érdemes keresni, amelyek úgynevezett nedvességmegkötő hatóanyagokat tartalmaznak. Ilyen a glicerin, az aminosavak és a hyaluronsav.
 
 
Egy erősen dehidratált bőrnek már az sem segít, ha nedves bőrre visszük fel a krémet. Ilyen esetekben már koncentrált, vagyis szérum formájában érdemes keresni a készítményeket.
 
Extra tippek, bőrszépítő pakolások:
 
 
Mézes-túrós maszk:
 
melegítsünk fel 2 evőkanál mézet, hogy folyékony legyen, majd keverjünk hozzá 2 evőkanál túrót, ezt felvisszük az arcra, negyed óra múlva langyos vízzel lemossuk.
 
Krumplis maszk
 
A meghámozott burgonyát jól összetörjük és még melegen – a többi alapanyaggal együtt – rápakoljuk az arcunkra. Ezt a pakolást nagyon érzékeny bőrűeknek ajánljuk, kipirosodott és ekcémás bőrre is jó, de egyébként az összes bőrtípusra alkalmazható.
Recept:
 
egy megfőzött és meghámozott burgonya
2 evőkanál tej
összevágott petrezselyem
 
 
A burgonya tehát gyulladáscsökkentő, bőrtápláló, bőrregeneráló és frissítő hatással is rendelkezik. A petrezselyem a nagy mennyiségű klorofil mellett P vitamint is tartalmaz, ami szabályozza a száraz, érzékeny és fáradt bőrt. A tej jótékony hatását már Kleopátra is fölfedezte, mi azért mégsem öntünk tele egy egész kádat tejjel. Kicsit drága mulatság lenne. Pár csepp az arcunkon mégis hasznos lehet, mert a zsír- és fehérjetartalma, ami nyugtatja, nedvesíti, hidratálja és védi a hámrétegünket.
 
Hidratáló almapakolás:
 
Hozzávalók: fél tojássárgája, 3 ek. tejszínhab, 10 g lenmag, 1 tk. almapüré
 
A tejszínhabot felverjük, a legmagot finomra mixeljük. Utóbbit meleg vízben áztatjuk, hagyjuk megduzzadni, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. A masszát azonnal felvisszük a nyakra és az arcra. Harminc perc után nedves törülközővel eltávolíthatjuk a be nem szívódott maradékot.
 
A tojássárgája és a tejszín jól tárolja a bőrünknek szükséges nedvességet, a lenmag nyugtató hatású, az alma pektinje pedig optimalizálja a bőr folyadékmegkötő képességét. Zsíros bőrre is alkalmazható ez a maszk, ebben az esetben a tejszínt sovány túróval helyettesítsük.
 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: női praktikák dehidratált bőr mélyrétegi vízhiányos bőr vízhiányos bőr pakolás vízhiányos bőrre tanácsok vízhiányos bőrre vízhiányos bőr kialakulásának oka

A bejegyzés trackback címe:

https://noipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr43955025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukrécia80 · http://kozmetikusszalon.hu 2013.09.12. 18:00:00

A legjobban a joghurt segít szerintem a száraz arcbőrön, főleg, mert utána se szárad ki, de nem is lesz zsíros.

Zena_93 2013.09.12. 18:02:33

A krumplis pakolást meddig kell az arcon hagyni?
süti beállítások módosítása