A zsíros bőr jellemzői

 
A zsíros bőr a tinédzser korban a legjellemzőbb, hiszen ekkor nagymértékű hormonális változások zajlanak le a szervezetben, de felnőtt korban is könnyen előfordulhat. Ha te kinőttél a tinédzser korból és mégis csúnya pattanások díszelegnek az arcodon, lehetséges, hogy nem árt egy jó alapos méregtelenítést végezni és rostban gazdag étrendre váltani.
 
Tehát a zsíros bőrtípusoknál, a faggyú minősége és mennyisége is megváltozik. Mivel sok faggyú kerül a bőrfelszínre, ezért azt elzárja a levegőtől és baktériumok telepednek meg az arcon. Gátolt a bőrlégzés és gyulladásos folyamatok indulnak el, ha nem tisztítjuk rendszeresen.
 
Az elszarusodás miatt a faggyú megreked a szőrtüszőben és mitesszerek alakulnak ki. Ha gyulladás van a pórusokban, akkor ez pattanás formájában jelentkezik.
 
A zsíros bőr előnyei:
 
Nem egyszerű a zsíros bőrrel bánni, de sok előnye is van. Pl.: a bőrtípusok közül, ez a bőr a legkevésbé érzékeny. Ellenáll az időjárás viszontagságainak, a napsütésnek és az öregedés hatásainak.
 
A bőségesen termelődő zsír jó minőségű védő filmréteget képez az arcon, ami akadályozza a nedvesség elpárolgását, ugyanakkor ellenállóvá teszi a bőrt a kívülről érkező káros hatások ellen. A káros anyagok bejutását is megnehezíti. Viszont a zsíros bőr sok esetben vízhiányos, ezért fontos, hogy kellően hidratáljuk.
 
Pubertás korban a férfi nemi hormonok kerülnek túlsúlyba, amik serkentik a faggyúmirigyek működését, és a női szervezetben is elkezdenek termelődni.
 
 
A zsíros bőrnek két fajtája van: olajos szeborrea és korpás szeborrea.
 
Az olajos szeborrea olajosan fénylik, a faggyútermeléstől kitágult pórusokban fehér vagy fekete fejű mitesszereket láthatunk. Általában színe fakó, sápadt, zsíros tapintású. A mitesszerek könnyen ürülnek.
 
Okai lehetnek:
 
  • Vízelvonó, zsíros kozmetikumok használata
 
  • Levegő, napfény, mozgáshiány
 
  • Túlfűszerezett, sós zsíros ételek fogyasztása
 
  • Hormonzavar, anyagcserezavar, emésztési zavar
 
  • Öröklött tulajdonság is lehet
 
A száraz szeborrea is elég gyakori, az különbözteti meg az olajos szeborreától, hogy száraznak tűnik a bőr, de mégis telis-tele van mitesszerrel, és néhány gyulladt pattanás is felbukkanhat. Rendkívül kicsi a bőr nedvességtartalma, de a faggyútermelés fokozott.
 
Fénytelen, sápadt, szürkés, fakó, az arcon és az orrtőben tágult hajszálerek találhatóak. Pórusai tágak, a mitesszerek nehezen ürülnek, ez az elszarusodásnak tudható be. Zsíros érdes tapintású, korpázóan hámló.
 
Kialakulásának oka lehet:
 
  • Környezet szennyeződései, mozgás, levegő, napfényhiány

 

  • Zsíros, túlfűszerezett ételek fogyasztása, kevés folyadékfogyasztás
 
  • Helytelen kozmetikumok használata
 
  • Máj, epe, gyomorbetegségek, székrekedés
 
  • B-vitamin hiány
 
  • Hormonzavar, stressz
 
  • Öröklött is lehet
 
 
Néhány fontos szabály, amit mindenkinek tudnia kellene:
 
Reggel és este is tisztítsuk a bőrt arctejjel, kis alkoholtartalmú tonikkal. Mivel a zsíros bőrön könnyen megtelepednek a bacik, ezért mindig tisztítani kell.
 
Elengedhetetlen a rendszeres radírozás, heti 1-2 alkalommal.
 
A zsíros bőrt olaj és zsírmentes készítményekkel kell ápolni, és vízmegkötő hatóanyag legyen a krémben. Nappalra használj mattosító készítményeket.
A túlzottan fűszeres és zsíros ételeket kerüld!
 
Ne vidd túlzásba a kenceficét, mert bőröd érzékennyé válhat, a hatóanyagok kombinálása sem túl jó 5let, kb.: 1-2 hónapra szüksége van, míg egy bizonyos krém hatóanyagait megszokja.
 
Ne nyomkodd, Az otthoni, bőrpuhítás és fertőtlenítés nélküli "nyomkodásnak" bőröd csak kárát látja. Ha pl. a pattanásos bőrön a nem teljesen "érett" gyulladást kezded el körömmel gyömöszölni, a gyulladásban részt vevő kémiai anyagok ilyenkor szétpréselődnek a bőrben, a pattanás nem ürül ki, de napokon belül még nagyobbá és érzékenyebbé válik.
 
Vigyázz arra, hogy ne használj szárító kozmetikumokat,és a hidratálásról ne feledkezz meg. Ha túlzottan szárítod a bőröd, csak rontasz a helyzeten, mert beindul a bőr védekező mechanizmusa és még több zsírt fog termelni.
 
És ugye mondanom sem kell, hogy 2-3 l vizet kell inni naponta, rendszeresen kell mozogni friss levegőn, és sok gyümölcsöt, zöldséget, lehetőség szerint étrend kiegészítőt is kell fogyasztani!!!
 
 
Hajrá! Készíts te is pakolást otthon, zsíros bőrre kitűnő ötleteket találsz itt!
 
 
Frissítő zabpehely pakolás: 100 g zabpehely, 1 citrom, 1 tojásfehérje. A hozzávalókat keverjük össze péppé, kenjük fel és 10 percig hagyjuk rajta. Ez kiválóan feszesíti és összehúzza a zsíros tág pórusú bőrt.
 
Joghurtos pakolás:
Recept: 2 evőkanál joghurt, pár csepp frissen facsart narancslé, reszelt sárgarépa, 2 kiskanál méz, talkum
 
Friss narancslét és natúr joghurtot használjunk a pakoláshoz. A gyümölcsök AHA savjainak köszönhetően a bőr bársonyos lesz, mivel eltávolítja az elhalt hámsejteket, és a pattanások leszáradását is elősegíti. Ezért ezt zsíros bőrű embereknek ajánlom leginkább. A méz hidratáló, tápláló hatású, a joghurt összehúzza a pórusokat, mivel savas kémhatású. A sárgarépától puha, bársonyos lesz az arcbőr, ami a karotinnak köszönhető, illetve hámképző, és tápláló is. A talkumot be lehet szerezni bármelyik gyógyszertárban.
 
Tojásfehérje pakolás:
 
Habbá vert tojásfehérje, pár csepp citromlével zsíros bőrre nagyon jó hatású. Frissítő, összehúzó, enyhén halványító.
 
Élesztő pakolás:
 
Élesztőt keverj össze mézzel és joghurttal. A B-vitaminok erősítik a bőrt, a méz hidratál és gyulladáscsökkentő hatású, a joghurt pedig nyugtató és összehúzó. A pakolás után sima és puha lesz a bőröd.
 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: női praktikák zsíros bőr szeborreás bőr pakolások zsíros bőrre zsíros bőr kezelése

A bejegyzés trackback címe:

https://noipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr99969680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása