Egyszerű szabályok a szép és egészséges bőrért!

A szépség és egészség szempontjából tudjuk, hogy nagyon fontos az egészséges táplálkozás.

Viszont tudnunk kell, hogy melyek a legfontosabb tápanyagok, és ételeink mennyit tartalmaznak ezekből.

A fehérjék nagyon fontos energiaadó anyagok, melyek lehetnek növényi és állati eredetűek.

Sok teljes értékű fehérje található a húsban, tejben, tojásban, burgonyában. Viszont egyre többet halljuk, hogy az állati fehérjék megemésztése nehézkes, és energiaigényes így a túl sok fehérje fogyasztása megterheli a szervezetet. Ez főként allergiás és ekcémás embereknél okoz gondot, mivel a megemésztetlen fehérjék felszívódnak a bélfalon keresztül, a véráramba kerülnek és károkat okozhatnak a szervezetben, bőrgyulladás és allergiás reakciók alakulhatnak ki.

Ezért szépségdiétához a növényi fehérjék fogyasztása javasolt.

Viszont ha kevesebb fehérjét fogyasztunk a szükségesnél, fáradékonyak leszünk, csökken a szervezetünk ellenálló képessége, és a bőrünk rugalmatlanná válik.

A szénhidrátok biztosítják szervezetünk energiaszükségletének jelentős részét, de a fel nem használt szénhidrátok zsírokká alakulnak. Könnyebben zsírosodik a bőr, és pattanások is könnyen kialakulhatnak.

A zsírok energiatermelésre fel nem használt része elhízáshoz vezethet, és szintén bőrzsírosságot okozhat.

A növényi zsírok, olajok fogyasztásától szinte megfiatalodunk, a létfontosságú telítetlen zsírsavak bőrszépítő, regeneráló hatásúak. Javítják a szervezet anyagcsere folyamatait. Kozmetikai célokra a búzát, kukoricát, mandulát, tökmagot és a lenmagot pakolások formájában alkalmazhatjuk.

 

Növényi fehérjét tartalmaznak az olajos magvak, dió, mogyoró, mandula stb.

A só a szervezet vízháztartásában játszik szerepet, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, gátolja a víz távozását, így ödéma, bőrzsírosság, hajhullás alakulhat ki.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vitaminok mennyire fontosak szervezetünk és bőrünk egészsége szempontjából.

Sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, csíraféléket, olajos magvakat és nyers hántolatlan gabonát fogyasszunk.

A sok alkohol, kávé, cigi értágító hatású, rozáceát, gyomor és bélbetegségeket és keringési rendellenességet okozhat.

Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkentsük a szénhidrátok és zsírok fogyasztását, ne fűszerezzük túl az ételeinket, és többször együnk kevesebbet.

Együnk sok sóskát, ami rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, tág pórusú bőrök táplálására kitűnő. A paradicsom szintén zsíros, tág pórusú bőrökre javasolt, pórusösszehúzó tápláló hatású, lehet keverni talkummal vagy kaolinnal.

Az uborkának magas a foszfor és kéntartalma, minden bőrtípusra alkalmazható frissítő, szépítő pakolásként.

A burgonya lúgosító hatású, ezért fogyasszunk belőle sokat, de ne sütve, inkább nyersen vagy főve. A bőrt bársonyossá, simává, gyulladásmentessé teszi, illetve szemnyugtató hatású.

Zsíros bőr ápolására a főtt burgonyát keverjük össze petrezselyemmel és tejföllel.

Zsírhiányos bőr ápolására pedig tojássárgájával és pár csepp növényi olajjal keverjük össze.

A spenótnak nagy a karotin, vas, klorofill és ásványianyag tartalma. Kozmetikumként nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású.

Gyulladáscsökkentő pakolás a petrezselyem burgonyával túróval vagy tojással keverve.

Az avokádó egy igen különleges gyümölcs, fontos olajokat, vitaminokat tartalmaz, így a bőr sima és bársonyos lesz tőle. Zsírhiányos, öregedő bőrök kitűnő ápolószere.

A cékla sok A-vitamint tartalmaz és a daganatok képződése ellen hat.

Legfontosabb gyümölcsök még a meggy, ami minden bőrtípusra kítűnő, ugyanígy a szőlő, az őszibarack, a birsalma, a ribizli, a banán, a narancs, és a citrom is.

Zsíros bőrre az élesztőpakolás elengedhetetlen, lehet tejjel, tejföllel kombinálni.

További otthon elkészíthető pakolásokat itt találsz!

Búzacsírából fogyassz naponta két evőkanállal, lehet joghurtba, tejfölbe, tejbe rakni, B-vitamin tartalmánál fogva erősíti a bőrt, a hajat és a körmöket.

Ha igazán szép akarsz lenni, nem elég kívülről táplálni a bőrödet, ahogy a táplálkozás tudomány fejlődik, egyre jobban felismerjük, hogy a szépség belülről fakad, ha szervezeted megkapja a fontos tápanyagokat, bőröd is képes regenerálódni, feszes, életteli és bársonyos lesz.


 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

A bejegyzés trackback címe:

https://noipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr371401502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szöszkehölgy 2009.11.26. 12:44:35

Ez így összességében nagyon soknak tűnik, azonban, ha szokásunká válik a változatos, rost és vitamindús étrend akkor már az lesz a furcsa, hogy mások lemondásokkal telinek gondolják. Az egyik fogyókúrám alatt teljesen lemondtam a kenyérről, rizsről, burgonyáról. Az első héten hiányzott utána már nem is kívántam. Ma már tudom, hogy az egy szélsőséges ötlet volt és úgy tartom a súlyom legkönnyebben, hogy a fenti módon étkezem. A legfontosabb a TUDATOSSÁG a táplálkozás kapcsán.

Vital tanácsadó 2009.11.28. 16:26:35

@szöszkehölgy: Teljesen igazad van, minden csak szokás kérdése, általában az emberek akkor kezdenek el figyelni ezekre a dolgokra, amikor már Pl.: allergiások, emésztési problémájuk van, és muszáj tenni valamit. Sok múlik egyébként az ételek kombinálásán is, mivel ha fehérjéket szénhidrátokkal eszünk Pl.: húst burgonyával vagy rizzsel, akkor rendkívül megterheljük a gyomrunkat, és akár 6 óra hossza is kell mire megemésztjük ezeket. Ez nagyon megterhelő a szervezetnek.

Anitat · http://www.nailshopbt.hu/indulo-keszlet 2010.05.04. 11:08:08

A legkönnyebben szerintem úgy lehet megszokni az ilyen típusú táplálkozást, hogy minnél változatosabban eszünk, mert itt is megárthat a jóból a sok. :)

Anitat · http://www.nailshopbt.hu/indulo-keszlet 2013.09.12. 18:02:35

A legkönnyebben szerintem úgy lehet megszokni az ilyen típusú táplálkozást, hogy minnél változatosabban eszünk, mert itt is megárthat a jóból a sok. :)
süti beállítások módosítása