A táplálék kiegészítők palettája napjainkban rendkívül szélessé vált. Mik a legfontosabb szempontok, amelyeket feltétlenül tudnod kell, ha a legjobb készítményt szeretnéd kiválasztani.

Aki egy kicsit is törődik az egészségével, mostanra már rájött, hogy a táplálék kiegészítők nélkül lehetetlen biztosítani az optimális vitamin és ásványi anyag ellátás feltételeit. Az élelmiszerellátásunkkal van egy hatalmas probléma. Sokat eszünk, sejtjeink mégis éheznek és az egészségünk megőrzéséhez szükséges tápanyagok minimális mennyiségét sem fogyasztjuk el.

Mik az általános tünetei, ha szervezetünk a hasznos tápanyagokból hiányt szenved, ha a salakanyagok és méreganyagok lerakódtak a szervezetünkben: gyakori fejfájás, fáradékonyság, magas vérnyomás, emésztési zavar, puffadás, alvászavar, depresszió és az általános rossz közérzet.

Az étrend kiegészítők hatalmas választékában sokszor nem tudjuk, hogy melyik az, amelyik a céljainknak legjobban megfelel, és hatékony is. Mielőtt megvásárolunk egy készítményt fontos lehet komolyabban megvizsgálnunk többféle szempontból.

De mik ezek a szempontok?

1.                A szakértők azt javasolják, hogy népszerű gyártótól vásároljunk.

A Németországban gyártott termékek felügyelete és engedélyezése sokkal szigorúbb, mint máshol, így szokták javasolni, hogy vásároljunk Németországból való terméket.

2.                 Ne vegyünk szintetikus vitaminokat, csak természetes táplálék kiegészítőket!

Régen, a piac fellendülésekor az számított a jobb táplálék kiegészítőnek, amely több vitamint tartalmazott az A, B, C, E és más vitaminokból.

A baj az, hogy a gyógyszeripar mintájára hozták létre ezeket a készítményeket, vagyis vegyi úton állítják elő, vagyis a szintetikus vitamin kémiai szerkezete megegyezik a természetes vitaminéval.

A másik megoldás, hogy a vitamint vegyi anyagokkal vonják ki az egyes élelmiszerekből, ezzel elszakítva ezernyi anyag környezetéből. De egy-egy vitamin több alkotóelemből épül fel, melyek csak együtt működnek.

A C-vitaminnak például az aszkorbinsav csak egy része, hozzá tartozik a Rutin, és még más elemek is. Ahhoz, hogy a szintetikus C- vitamin hasznosulni tudjon, a szervezetnek ki kell vonnia a szövetekből a hiányzó elemeket, mert csak együtt képesek egy biológiai hatást eredményezni. Olyan teljes vitaminokra van szükségünk, amelyek nem rabolják el más szövetekből, szervekből a hasznos tápanyagokat.

Egy táplálék kiegészítő akkor jó, ha alkotóelemei szinergikus kapcsolatban állnak egymással, vagyis egymás hatását felerősítik. A tápanyagok sokkal jobban működnek együtt, úgy ahogy egy növényben eredetileg megtalálhatóak, segítik egymás hasznosulását a szervezetben. Ásványi anyagok jelenléte nélkül a vitaminok hatása sem érvényesül.

Tehát fontos, hogy teljes értékű táplálékból fedezzük vitaminszükségletünket, vagy olyan táplálékkiegészítőt szedjünk, amely nem vitamint tartalmaz, hanem a teljes növényt, pl: acerola cseresznyét vagy papayát.

Sokszor sajnos az első pillantásra természetesnek tűnő készítmények, lehet, hogy valójában szintetikusak, és akár a bioboltok polcain is találkozhatunk ilyenekkel, vagy nagyobb gyártók között is van, amelyik elköveti ezt a hibát.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a természetes vitaminokat a szintetikustól?

·        Ha az van a dobozra írva, hogy: 60 mg C-vitamin (aszkorbinsav), az tuti, hogy szintetikus.

·        Ha az van ráírva, hogy C-vitamin acerola kivonatból, ez természetes, ha fel van tűntetve, hogy kizárólag természetes forrásból származó koncentrátum vagy kivonatról van szó.

·        Ha tisztán természetes növényt tartalmaz a termék, mint pl. spirulina algát vagy zöld árpát, akkor felesleges kiírni, hogy a vitaminok valóban természetesek.

Sajnos ma, ha bemegyünk a gyógyszertárba vagy a boltba szinte csak szintetikus vitaminkészítményekkel találkozhatunk. A gyógyszeripar nagyon sok mindent elkövet, hogy ezek a tények ne szivárogjanak ki a nyilvánosság elé. Hiszen ha nem lennének beteg emberek, miből élne meg a gyógyszeripar? Tudtad, hogy minden 4. amerikai ember gyógyszerek mellékhatásaiba hal bele?

A szintetikus vitaminok kimutatások szerint károsíthatják a mellékvesét, és megnövelik bizonyos betegségek kockázatát.

3.                 A felszívódás

Nem mindegy az sem, hogy melyik termék hatóanyagai milyen mértékben szívódnak fel. Persze kénytelenek vagyunk elhinni azt, amit a gyártó mond erről, mert mi magunknak nem igen tudjuk lemérni vagy bizonyítani.

De igen szembetűnő az, ha annyit mondok, hogy a szintetikus készítmények felszívódása maximum 15 %, és akkor gondoljunk bele, hogy mennyi pénzt dobunk ki az ablakon azzal, hogy nem teljes értékű táplálékot fogyasztunk.

4.                 Készítési eljárás:

Tudjuk, hogy a vitaminok, ásványi anyagok nagyon érzékenyek, és a gyártás során sérülhetnek. Amikor tablettákat készítenek, az eljáráshoz mindenféle kemikáliát felhasználnak, ráadásul a préseléshez hőre van szükség, amely így megsemmisíti az értékes anyagok egy részét. A kapszulákkal pedig az a baj, hogy a kapszula anyaga zselatin.

A legideálisabb a por alapanyag, mert ez a legtermészetesebb, és az elkészítéséhez nincs szükség semmilyen káros anyagra

Fontos szempont az is, hogy a termék színezék, adalékanyag, hordozóanyag mentes legyen, ha lehet. Illetve fontos lehet tudni, hogy milyen környezetben termesztik a termék alapanyagait, milyen engedélyekkel rendelkezik, vannak-e kutatási eredmények, vélemények, és ellenőrzik-e a termék minőségét.

Ezeket a szempontokat vegyük figyelembe egy készítmény kiválasztásakor, és így biztosak lehetünk a termék jó minőségében és hatékonyságában.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: szintetikus vitaminok milyen a minőségi táplálékkiegészítő tápanyag hiány természetes készítmények

A bejegyzés trackback címe:

https://noipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr385561898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása