A táplálék kiegészítők palettája napjainkban rendkívül szélessé vált. Mik a legfontosabb szempontok, amelyeket feltétlenül tudnod kell, ha a legjobb készítményt szeretnéd kiválasztani.

Aki egy kicsit is törődik az egészségével, mostanra már rájött, hogy a táplálék kiegészítők nélkül lehetetlen biztosítani az optimális vitamin és ásványi anyag ellátás feltételeit. Az élelmiszerellátásunkkal van egy hatalmas probléma. Sokat eszünk, sejtjeink mégis éheznek és az egészségünk megőrzéséhez szükséges tápanyagok minimális mennyiségét sem fogyasztjuk el.

Mik az általános tünetei, ha szervezetünk a hasznos tápanyagokból hiányt szenved, ha a salakanyagok és méreganyagok lerakódtak a szervezetünkben: gyakori fejfájás, fáradékonyság, magas vérnyomás, emésztési zavar, puffadás, alvászavar, depresszió és az általános rossz közérzet.

Az étrend kiegészítők hatalmas választékában sokszor nem tudjuk, hogy melyik az, amelyik a céljainknak legjobban megfelel, és hatékony is. Mielőtt megvásárolunk egy készítményt fontos lehet komolyabban megvizsgálnunk többféle szempontból.

De mik ezek a szempontok?

1.                A szakértők azt javasolják, hogy népszerű gyártótól vásároljunk.

A Németországban gyártott termékek felügyelete és engedélyezése sokkal szigorúbb, mint máshol, így szokták javasolni, hogy vásároljunk Németországból való terméket.

2.                 Ne vegyünk szintetikus vitaminokat, csak természetes táplálék kiegészítőket!

Régen, a piac fellendülésekor az számított a jobb táplálék kiegészítőnek, amely több vitamint tartalmazott az A, B, C, E és más vitaminokból.

A baj az, hogy a gyógyszeripar mintájára hozták létre ezeket a készítményeket, vagyis vegyi úton állítják elő, vagyis a szintetikus vitamin kémiai szerkezete megegyezik a természetes vitaminéval.

A másik megoldás, hogy a vitamint vegyi anyagokkal vonják ki az egyes élelmiszerekből, ezzel elszakítva ezernyi anyag környezetéből. De egy-egy vitamin több alkotóelemből épül fel, melyek csak együtt működnek.

A C-vitaminnak például az aszkorbinsav csak egy része, hozzá tartozik a Rutin, és még más elemek is. Ahhoz, hogy a szintetikus C- vitamin hasznosulni tudjon, a szervezetnek ki kell vonnia a szövetekből a hiányzó elemeket, mert csak együtt képesek egy biológiai hatást eredményezni. Olyan teljes vitaminokra van szükségünk, amelyek nem rabolják el más szövetekből, szervekből a hasznos tápanyagokat.

Egy táplálék kiegészítő akkor jó, ha alkotóelemei szinergikus kapcsolatban állnak egymással, vagyis egymás hatását felerősítik. A tápanyagok sokkal jobban működnek együtt, úgy ahogy egy növényben eredetileg megtalálhatóak, segítik egymás hasznosulását a szervezetben. Ásványi anyagok jelenléte nélkül a vitaminok hatása sem érvényesül.

Tehát fontos, hogy teljes értékű táplálékból fedezzük vitaminszükségletünket, vagy olyan táplálékkiegészítőt szedjünk, amely nem vitamint tartalmaz, hanem a teljes növényt, pl: acerola cseresznyét vagy papayát.

Sokszor sajnos az első pillantásra természetesnek tűnő készítmények, lehet, hogy valójában szintetikusak, és akár a bioboltok polcain is találkozhatunk ilyenekkel, vagy nagyobb gyártók között is van, amelyik elköveti ezt a hibát.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a természetes vitaminokat a szintetikustól?

·        Ha az van a dobozra írva, hogy: 60 mg C-vitamin (aszkorbinsav), az tuti, hogy szintetikus.

·        Ha az van ráírva, hogy C-vitamin acerola kivonatból, ez természetes, ha fel van tűntetve, hogy kizárólag természetes forrásból származó koncentrátum vagy kivonatról van szó.

·        Ha tisztán természetes növényt tartalmaz a termék, mint pl. spirulina algát vagy zöld árpát, akkor felesleges kiírni, hogy a vitaminok valóban természetesek.

Sajnos ma, ha bemegyünk a gyógyszertárba vagy a boltba szinte csak szintetikus vitaminkészítményekkel találkozhatunk. A gyógyszeripar nagyon sok mindent elkövet, hogy ezek a tények ne szivárogjanak ki a nyilvánosság elé. Hiszen ha nem lennének beteg emberek, miből élne meg a gyógyszeripar? Tudtad, hogy minden 4. amerikai ember gyógyszerek mellékhatásaiba hal bele?

A szintetikus vitaminok kimutatások szerint károsíthatják a mellékvesét, és megnövelik bizonyos betegségek kockázatát.

3.                 A felszívódás

Nem mindegy az sem, hogy melyik termék hatóanyagai milyen mértékben szívódnak fel. Persze kénytelenek vagyunk elhinni azt, amit a gyártó mond erről, mert mi magunknak nem igen tudjuk lemérni vagy bizonyítani.

De igen szembetűnő az, ha annyit mondok, hogy a szintetikus készítmények felszívódása maximum 15 %, és akkor gondoljunk bele, hogy mennyi pénzt dobunk ki az ablakon azzal, hogy nem teljes értékű táplálékot fogyasztunk.

4.                 Készítési eljárás:

Tudjuk, hogy a vitaminok, ásványi anyagok nagyon érzékenyek, és a gyártás során sérülhetnek. Amikor tablettákat készítenek, az eljáráshoz mindenféle kemikáliát felhasználnak, ráadásul a préseléshez hőre van szükség, amely így megsemmisíti az értékes anyagok egy részét. A kapszulákkal pedig az a baj, hogy a kapszula anyaga zselatin.

A legideálisabb a por alapanyag, mert ez a legtermészetesebb, és az elkészítéséhez nincs szükség semmilyen káros anyagra

Fontos szempont az is, hogy a termék színezék, adalékanyag, hordozóanyag mentes legyen, ha lehet. Illetve fontos lehet tudni, hogy milyen környezetben termesztik a termék alapanyagait, milyen engedélyekkel rendelkezik, vannak-e kutatási eredmények, vélemények, és ellenőrzik-e a termék minőségét.

Ezeket a szempontokat vegyük figyelembe egy készítmény kiválasztásakor, és így biztosak lehetünk a termék jó minőségében és hatékonyságában.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: szintetikus vitaminok milyen a minőségi táplálékkiegészítő tápanyag hiány természetes készítmények

A táplálék kiegészítők legelterjedtebb fajtái:

Ha szervezetünk a létfontosságú tápanyagokból hiányt szenved, és a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetünkben, akkor számos kellemetlen tünet jelentkezhet. Ilyen pl.: a fáradékonyság, fejfájás, emésztési zavar, puffadás, körömtöredezés stb.

A vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó táplálék kiegészítőkön kívül vannak lúgosító-méregtelenítő, fogyasztó, izomfejlesztő, és különböző problémák tüneteinek enyhítésére hivatott táplálék kiegészítők.

Hatalmas a választék, ezért nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik lenne számunkra a legjobb.

Fehérje tartalmú táplálék kiegészítők:   

Köztudott, hogy a body builderek használják, akik magas fehérje tartalmú porokkal, kapszulákkal segítenek rá az izomépítésre.  Viszont ma már a fogyókúrások és vegetáriánusok körében is elterjedt a fehérjeporok fogyasztása, ami a húsfogyasztást helyettesíti, emellett gyorsabb az emésztése és könnyen elkészíthető. De azok a nők is, akik szeretnek sportolni, egy pohár fehérje ital elfogyasztásával biztosíthatják maguknak a kellő energiát.

Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó táplálék kiegészítők:

Ide sorolhatjuk a multivitaminokat, a szintetikus vitaminokat, amelyek általában gyógyszertárakban kaphatók, és a bio elnevezésű vagy természetes készítményeket. 

A legkorszerűbb és legdivatosabb készítmények valamilyen zöldség vagy gyümölcs kivonatát tartalmazzák, jobbik esetben magát a növényt aszalt vagy szárított formában. Ilyen pl.: az acerola kapszula, tengeri alga kapszula, karotin kapszula, halolaj kapszula stb.

Fogyasztó készítmények:

A fogyasztókészítmények között találhatunk porokat, turmixitalokat, különböző bogyókat, tapaszokat stb., ezek közül a leggyakoribbak, az enzimtartalmú készítmények.

Az emésztőenzimek dolgozzák fel a táplálékunkat, bizonyos enzimek felelősek testünk anyagcseréjének működéséért, sőt a gondolkodáshoz is enzimekre van szükségünk.

Egy részüket testünk termeli, de a tökéletes emésztéshez az élő, nyers táplálékokban található enzimekre is szükségünk van.

A fogyókúrák sikertelensége abban rejlik, hogy az ételek minősége helyett a mennyiségre figyelünk. A főtt ételek jobban hizlalnak, mint a nyers ételek, ráadásul hő hatására az enzimek nagy része elpusztul, ennek következménye pedig az enzimkészletünk kimerülése, amely különböző szervi problémákhoz, elhízáshoz vezet.

Az elhízott embereknél nem termelődik elegendő lipáz enzim, ami egy zsírbontó enzim, így nincs mi elbontsa a zsírszövetet.

Sok fogyasztószerben találhatunk ananász és papain enzimet, amely emésztést segítő enzim, a mai  ember lelassult anyagcseréje fokozható ezáltal, de nem elegendő, a zöldség és gyümölcsfogyasztás mindenképpen szükséges mellette.

ananász.jpg

Lúgosító, méregtelenítő készítmények:

Ha valaki lúgosítani, méregteleníteni szeretne akkor ezt zöldség és gyümölcsfogyasztással elősegítheti, de valószínűleg nem tud annyit enni, amelyekkel valódi eredményeket el lehetne érni. Amikor a test tele van méreganyagokkal, megpróbál azoktól a bőrön keresztül megszabadulni, ami pattanásokat, ekcémát és egyéb bőrbetegségeket okozhat.

Manapság mindenkinek van már valamilyen „nyavalyája”, nap, mint nap rengeteg káros hatás éri szervezetünket, emiatt is nagyon fontos a lúgosító, méregtelenítő készítmények fogyasztása. Vannak köztük porok, teák, gyümölcs, zöldség koncentrátumok, tapaszok, stb.

A lúgosító táplálékok elősegítik a fogyást, emellett a fáradékonyság, fejfájás, emésztési zavarok és ingerlékenység megszüntetésében is hatékonyak.

Fontos az emésztőrendszer és a bélflóra egészségének helyreállítása, a savképző ételek mellőzése, mint a fehér liszt, cukor stb., és az ételek megfelelő kombinációja is.

De erre vannak a rostkészítmények: amelyek a bélrendszer tisztítására hivatottak.

Miért nagyon fontos ez? Azért mert az immunrendszer 80 %-a beleink állapotától és tisztaságától függ.

A mindennapi mérgek, amik körülvesznek bennünket és az élettelen táplálékok emésztési zavarokhoz vezetnek, és komoly problémákat is okozhatnak

A rostok segítenek tisztán tartani a beleket, ezzel meggátolva a káros baktériumok szaporodását, valamint segítenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.

Ha tiszta az emésztőrendszerünk a tápanyagok is könnyebben felszívódnak, és egyre kevésbé fogjuk kívánni az édességeket és az egészségtelen ételeket.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: méregtelenítés emésztés táplálékkiegészítők fajtái lúgosító készítmények

Vitathatatlan tény, hogy szépségünk és egészségünk megőrzéséhez táplálék kiegészítőkre van szükségünk. De honnan tudhatjuk, hogy melyik a legjobb?

Az étrend kiegészítők vagy táplálék kiegészítők a napi étrend kiegészítését szolgálják. Vitaminok, ásványi anyagok, természetes antioxidánsok, zsírsavak, probiotikumok, élelmi rostok és bizonyos gyógynövények koncentrátumai.

Az orvosok sokáig nem hittek a táplálék kiegészítők sokszor hihetetlennek tűnő hatásaiban, mégis bizonyos táplálék kiegészítőknek sikerült kivívni az elismerést a gyógyszerek mellett. És ezt ma már az orvosok sem tagadhatják.

Manapság, ha a legegészségesebben is táplálkozunk, nem tudjuk bevinni szervezetünkbe azt a vitálanyag mennyiséget, amelyre szükségünk van. Az átlagember, ha nem szeretné, hogy különböző hiánybetegségek alakuljanak ki nála, és egészségét, szépségét tartósan szeretné megőrizni, táplálékkiegészítőket kell fogyasztania.

Hogyan lehet eligazodni a termékek sokasága között? Honnan tudhatjuk, hogy melyik termék megbízható?

A táplálék kiegészítőkre vonatkozó jogszabályok az EU-hoz való csatlakozás után megváltoztak. Ennek megfelelően a gyártóknak csak bejelentési kötelezettségük van az OÉTI felé. Bármilyen hatékony is a termék, nem tudhatjuk biztosan, hogy tényleg megfelelő mennyiségben tartalmazza-e a hatóanyagot. A mostanság annyira elterjedt élelmiszer adalékanyagok, eljárások és egyéb minőségtelen ételeknek álcázott dolgokról kialakult viták miatt fontos lehet tudni, hogy ellenőrzött minőségű készítményről van-e szó.

A Fogyasztóvédelmi felügyelőség 2006-os felmérése során multivitaminok, cukorkák, pezsgőtabletták valós vitamin és ásványianyag tartalmát vizsgálták, melyben 50 termékből 7-nél egyeztek a címkén feltűntetett adatokkal.

Az ismert gyártók viszont nem teszik kockára hírnevüket, ezért a termékeik csomagolásán szereplő adatok megfelelnek a valóságnak.

A modern életmódunknak köszönhetően nincs időnk odafigyelni a helyes táplálkozásra, viszont kényelmesen pótolhatjuk a létfontosságú tápanyagokat, sőt bizonyos problémák kezelésénél nem a gyógyszer kell, hogy legyen az első, amihez nyúlunk, hanem valamilyen gyógyhatású készítmény, aminek ma már egyre többen hívei.

Rengeteg táplálék kiegészítőt láthatunk a bioboltokban, a gyógyszertárakban, drogériákban, és bizonyos cégek is foglalkoznak táplálék kiegészítők értékesítésével.

Honnan tudhatjuk, hogy pl.: a sok féle multi vitamin közül melyik az, amely hatékony és megéri az árát? Az első, amit megnézünk az az, hogy mit tartalmaz, de a legtöbb ember nem tudja, hogy mennyi a napi szükséglet bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból. Így hiába nézzük meg a címkét, az még közel sem elég a döntéshez több okból sem.

Igazából még a szakemberek: orvosok és gyógyszerészek sem tudnak eligazodni a táplálék kiegészítők széles palettáján. Számtalan azonos hatóanyagot tartalmazó termék kapható eltérő áron, ezért nem könnyű eldönteni, hogy melyik lehet a legjobb.

De nem mindegy, hogy a termék alapanyaga milyen eljárással, hogyan készül. Ezért nem árt megismerni a termék gyártóját, és hogy milyen módszerekkel állítják elő termékeiket.

Nem egyszerű a dolgunk ezzel kapcsolatban, mert ha hisszük, ha nem, vannak olyan bogyók, amelyek egyáltalán nem használnak, sőt inkább többet ártanak.  Mi nem olyan készítményeket keresünk, amelyek ugyanolyanok, mint a többi, hanem olyanokat, amelyek kiemelkedőek bizonyos tekintetben és különleges hatékonyságúak.

Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az egészség és szépség elkötelezetteinek, azokkal a szempontokkal, amelyek ismerete szükséges ahhoz, hogy a legjobb minőségű készítményt tudjuk kiválasztani.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: megelőzés táplálék kiegészítők

Az emberi testben milliónyi kémiai folyamat játszódik le. Egészségünket és szépségünket megőrizhetjük mindaddig, amíg ezek a folyamatok egyensúlyban állnak. Szervezetünk egyre nagyobb környezeti terhelésnek van kitéve, akaratlanul is egészségromboló anyagok tömkelegét vesszük magunkhoz nap, mint nap.
 
Ennek hatására a szabadgyökök kórósan elszaporodnak a szervezetünkben, aminek súlyos
 
következményei lehetnek.
 
Miért kell olyan nagy hangsúlyt fektetni a szabadgyökök elleni védekezésre?
 
A szabadgyök egy molekula része, melynek egy plusz töltése van és egy szabad elektronnal rendelkezik. Instabil molekulát alkot, mely kapcsolatba léphet a szomszédos molekulákkal. Egy károsító reakciósorozatot indít meg, mely kihat a sejt örökítő anyagára, a sejt felépítésére és anyagcseréjére. Ennek következtében a szövetek romlása, a szervezet öregedése jön létre.
A szabadgyökök az UV-sugárzás, a szennyeződések, a dohányzás, az alkohol hatására elszaporodnak, és megbontják a sejtek egyensúlyát.
 

A tápanyagok hasznosításához oxigénre van szükség, tehát a szervezetben oxidációs folyamatok mennek végbe, amit úgy is nevezhetünk, hogy lassú égés.

Közben a szabadgyökök feladata a szervezet védelme a betolakodók ellen, ami teljesen normális. Gond csak akkor van, ha a szervezet nem képes megfékezni egy káros folyamatot, amely a szabadgyökök elszaporodásából következik.

Ha ez az egyensúlyi szint felborul, akkor a szabadgyökök dominószerűen kezdik el rombolni egészséges sejtjeinket.


A szabadgyököknek eggyel kevesebb vagy eggyel több elektronjuk van. Ettől aztán teljesen megtébolyulnak, és egyetlen céljuk, hogy szerezzenek egy elektront, vagy megszabaduljanak a feleslegestől. Ezért támadják a normális sejteket, amelyben megfelelő számú elektron található. Ha a sejtek nem képesek a védekezésre a fosztogatás után maguk is szabadgyökökké válnak, amely egy veszélyes reakciósorozatot indít be. A szabadgyökök támadása a DNS degenerációjához és ellenőrizhetetlen sejtburjánzáshoz vezethet.

Az öregedési folyamatok, a bőr idő előtti öregedése során a szabadgyökös folyamatok jelenléte figyelhető meg.
 
Antioxidánsokkal a szabadgyökök féken tarthatók, befogják az elszabadult szabadgyököket, ezzel gátolják a terjedésüket és károsító hatásukat a szervezetben.
 
Az antioxidánsok képesek arra, hogy egészségesen tartsanak bennünket, emellett befolyásolják, milyen gyorsan és mennyire öregszünk…
Naponta 600 milliárd sejtünk pusztul el és újak épülnek föl!
 
Minden hónapban megújul a bőr, pár hónapon belül pedig testünk összes sejtje. Ez a hihetetlen teljesítmény bizonyítja, hogy mennyire fontos a sejtek optimális ellátása az anyagcsere zavartalan működéséhez.
 
Az ételek és italok, amelyeket elfogyasztunk, hatással vannak külső megjelenésünkre. Ha elegendő mennyiségű ásványvizet, gyümölcslevet iszunk, bőrünk sejtjei is megfelelően hidratáltak lesznek.
Akkor helyes a táplálkozásunk, ha minden tápanyagból a megfelelő mennyiséget vesszük magunkhoz. A fehérjéken, szénhidrátokon, zsírokon kívül szükségünk van vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyet élő, méreganyagmentes élelmiszerek által kellene biztosítanunk.
 
Sajnos ma már nem tudunk annyit enni, hogy minden fontos tápanyagot biztosítsunk szervezetünknek, ezért azt táplálék kiegészítőkkel kell magunkhoz venni.
Ha a szervezetben nincs elegendő antioxidáns, a szabad gyököknek egyszerű lesz a dolguk. Következmény: a különböző betegségek megjelenése és a bőr idő előtti öregedése.
Nem kis gondot jelent a civilizációs étrend és a környezeti eredetű méreganyagok szervezetre gyakorolt káros hatása sem, és emiatt ma már nélkülözhetetlen a lúgosító, méregtelenítő készítmények használata.
 
Ha szeretnénk, hogy bőrünk sokáig megőrizze rugalmasságát, már fiatalkorban oda kell figyelnünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az elegendő testmozgásra és, hogy sokat tartózkodjunk friss levegőn. Így közérzetünk is kiváló lesz. De ha a táplálékokkal mégsem tudjuk a  megfelelő tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat bevinni a szervezetünkbe, pótoljuk azt máshogy!
 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: antioxidáns dns szabadgyökök

 

A jó megjelenéshez, a pozitív önképhez hozzátartozik a sima és bársonyos bőr látványa.
A bőrünk kiemeli szépségünket, ezért mi nők, különösen nagy figyelmet szentelünk bőrünk állapotának. Ha sokáig szeretnénk megőrizni bőrünk szépségét, már fiatalkorban el kell kezdeni gondoskodni róla.
Bőrünk rengeteg funkciót lát el, védekező, hőszabályzó, kiválasztó, légző, felszívó szerepe van és érzékszerv. A külvilágból jövő hatásokat, információkat felfogja, és továbbítja szervezetünk felé, valamint a szervezetünk belső állapotáról is árulkodik. A bőr szépsége nagyban függ az irharétegében található kollagén és elasztin mennyiségétől, amely a bőr rugalmasságáért, feszességéért felel.
C-vitamin hiányában a kollagén kevésbé stabil, ebből kifolyólag lassul a sebgyógyulás, megváltozik a hajszálerek áteresztő képessége. 25 éves kor után a kollagén és az elasztin rostok egyre merevebbé válnak, csökken vízfelvevő képességük és a bőr rugalmassága, később petyhüdt, ráncos és száraz lesz. Erre a problémára már léteznek kollagén injekciók, de mi magunk is fokozhatjuk a kollagén termelődését.
A hyaluronsav egy kiváló vízmegkötő képességű anyag, 1 mg hyaluronsav 1000 ml vizet képes megkötni, így biztosítja a bőr rugalmasságát, simaságát, hidratáltságát. Idővel azonban a hyaluronsav termelődése is csökken, és a szabadgyökök veszik át az uralmat, hacsak harcba nem szállunk velük.
 
Az élete során minden ember teste ki van téve a normális elhasználódási és öregedési folyamatoknak. Mindamellett, van egy sor olyan külső tényező, ami felgyorsítja a természetes öregedési folyamatot. Ezek kedveznek a szabad gyökök termelődésének, amelyek nagy mennyiségben tartósan károsítják a test sejtjeit. Következmény: testünk első sorban a számtalan szabad gyök leküzdésével van elfoglalva, és elhanyagolja a természetes regenerációs feladatait. A bőr állapotát kedvezőtlenül befolyásolják a káros anyagok is. Természetesen itt minden olyan káros anyagra gondolunk, amit akaratlanul, de minden nap, és ily módon mindig magunkhoz veszünk.
 
A szervezet enzimrendszere hatástalanítja egy ideig a szabadgyököket, véd az oxidációtól. A vitaminok (A, C, E, F, Q10, polifenol), gyógynövények kémiai védelmet adnak, gátolják, hogy káros kémiai folyamatok induljanak meg.
 

Viszont nincs olyan kozmetikai krém, amely kompenzálni tudja a bőr természetes egészségében és szépségében beállt elváltozást, amelyet a hiányos táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás, az elégtelen levegőzés, kevés folyadékfogyasztás vagy a nem megfelelő mennyiségű pihenés okoz.

Alapvető tény, hogy szervezetünk egészséges működéséhez sok folyadékra van szükségünk, hiszen testünk 70 %-át víz alkotja. A szépség legfontosabb kulcsa pedig a bőrünk egészsége, amely csak akkor lehetséges, ha igyekszünk betartani néhány dolgot.

Mert hiába kenjük magunkra a legdrágább kozmetikai készítményeket, ha belülről szomjazunk az értékes nyomelemekre és ásványi anyagokra!

A természetes szépséget megfelelő életformával, táplálkozással, folyadékfogyasztással és táplálék-kiegészítőkkel megőrizhetjük, az öregedés folyamatát pedig akár vissza is fordíthatjuk, hiszen a táplálkozás tudomány fejlődésével köztudottá vált, hogy a szépség belülről fakad. Így a külsőnket is kedvezően befolyásoló, egészséges összetételű étrendre is igyekezzünk nagyobb gondot fordítani!

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint egészségi állapotunk (így bőrünk egészségi állapota is) 27 százalékban a genetikától, 19 százalékban a környezeti ártalmaktól, 11 százalékban az egészségügyi szolgáltatásoktól és 43 százalékban a táplálkozástól és életviteltől függ.

Vagyis, nem mindegy, hogy mit, hogyan és mennyit eszünk!

 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: bőr étkezés női praktikák szép bőr titka egészséges bőr

Az elsavasodás okai, következményei

A túlsavasodás az egyik legveszélyesebb civilizációs megbetegedés, mert az egészség közvetlenül függ a test sav-bázis egyensúlyától. A legtöbb betegség alapja a túlsavasodás, és a test alapos savtalanítása és ásványianyag-készleteinek újraépítése minden terápia alapja.

Az anyagcsere- folyamat következtében folyamatosan savak keletkeznek a testben, például húgysav, szénsav, tejsav, ecetsav, sőt sósav, amelyek még inkább felgyorsítják a túlsavasodás ki­alakulásának folyamatát, így a sejtek pusztulását, amennyiben az egészséges vesék nem bontják le és választják ki őket. A savak ha bent maradnak a testünkben, és nem sem­legesítik őket bázisok, menthetetlenül a legkülönfélébb betegsé­gekhez vezetnek.

 

 

 

 

 

A betegségek korántsem elkerülhetetlenek, mint azt korunk más hosszú életű népeinek példája is egy­értelműen bizonyítja - az egészség az ember teljesen természe­tes állapota. Betegségeink csak évekig tartó hibás magatartá­sunknak köszönhetően alakulnak ki. Így a fogszuvasodásnak, ahogy számtalan más megbetegedésnek is, egyetlen oka van: a túlsavasodás.

De a savak okozzák a reumát, a köszvényt, az ízületi gyulladást és a vesekövet, az aftát is, illetve a bőrön és a körmök állapotán is meglátszik. Ha tudatosítjuk magunkban azt, hogy egyik olyan élelmi­szer sem tartalmaz savakat, amelyet a természet eredetileg táp­lálékul kínált nekünk, rájöhetünk arra, hogy az anyagcserénk nem rendezkedett be savak feldolgozására.

Még a gyümölcsök­ben lévő savak is teljességgel leépülnek érési folyamatuk során. Mi azonban éretlenül szedjük le a gyümölcsöket, mert így könnyebb eladni őket, és ezzel ártunk magunknak. Természetellenes táplálkozási szokásaink következtében gyakorlatilag mindig túl kevés bázis van a szervezetünkben, és a legtöbbünk teste túlsavasodott.

Ehhez társul a természetellene­sen sok bosszúság és stressz, amelyek tovább növelik a savak mennyiségét. Amíg a test még ki tud vonni bázisokat a kötőszö­vetből, az erekből és a csontokból, így próbálja semlegesíteni a savfelesleget. Ennek köszönhetően azonban leépülnek a test ásványianyag-készletei, törékennyé válnak az erek és a csontok, ami szívinfarktushoz, gutaütéshez vagy csontritkuláshoz vezet, de reumát, köszvényt, arthrosist, csigolyadeformációkat stb. is okozhat. Ki gondolta volna, hogy a hajhullás, a depresszió, az ekcéma és a fogszuvasodás is a túlsavasodás következménye?

A túlsavasodás egyszerre élénkítő és bénító hatású. Az ember élénknek, ugyanakkor gyengének érzi magát, nagyon hamar el­fárad, és hosszú pihenési időszakokra van szüksége.

A túlsavasodott szervezet nem lehet egészséges. Minél nagyobb a savak okozta megterhelés, annál súlyosabb a betegség. A folyamat azzal kezdődik, hogy a test kénytelen leépíteni értékes ásványianyag-készleteit, mert semlegesítenie kell a savak áradatát. Ennek következtében „hulladéktárolókat" kell létre­hoznia, egyiket a másik után, mert másképp nem tud kiválasz­tani ennyi savat.

A szó legszorosabb értelmében véve létfontosságú, hogy savtalanítsuk a testünket!

Savtalanítás c. könyv

 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: savtalanítás lúgosítás elsavasodás

Mitől alakul ki a narancsbőr?

 

A narancsbőr (cellulit) ugyan nem okoz egészségügyi panaszokat, mégis nagyon terhes lehet az érintett nők számára, elsősorban akkor, ha nem érzik jól magukat a bőrükben, sőt talán idegennek is érzik a testüket.

Három feltétel alapján alakulhat ki a narancsbőr:

 •   a test túlsavasodása
 •   túlsúly,
 •   hormonális zavar

A hormonális zavar vagy a túlsavasodás önmagában nem okozhat cellulitiszt. Az eredményes kezelésnek azonban figye­lembe kell vennie mindhárom tényezőt. Az elsődleges terhelés a test túlsavasodása következtében alakul ki, amikor az anyagcse­re már nem tudja a vérben, a nyirokban vagy a szövetfolyadék­ban „lebegtetni" a felesleges savakat, hanem semlegesítenie kell, és el kell raktároznia őket. Ezt a máj vagy a vesék gyenge anyag­cseréje vagy a vastagbél élősködők, illetve gombák okozta túl­terheltsége is indokolhatja.

A női szervezet arra állt be, hogy a havivérzés folyamán természetes úton válassza ki a felgyülemlő savakat. A köztes időben a vérben, a nyirokban, a szövetfolyadékban és méhle­pényben raktározza el ezeket a savakat, amíg a mennyiségük meg nem halad egy bizonyos mértéket.

Ha megteltek ezek a tá­rolók, semlegesíteni kell a savakat, és ehhez a testtől kell elvonni ásványi anyagokat, amennyiben azok nincsenek benne a táplá­lékban. A semlegesített savak most a csípőn, de elsősorban a combon és a felkaron raktározódnak el, ahol bármikor újra fel lehet oldani és ki lehet választani őket. Az ily módon elsalakosodott szövetek okozta látható végeredmény a közismert narancsbőr.

Mivel a férfiak nem ismerik a havivérzést, a férfi szervezete nem „parkolja" le a felgyülemlő savakat, hanem az anyagcsere útján azonnal feldolgozza, hogy azután kiválaszthassa őket.
Ehhez ásványi anyagok kellenek, amelyek vagy a táplálék­ból, vagy a test raktáraiból, jelen esetben elsősorban a fejbőrből származnak. A férfiaknak ezért hullik ki korán a hajuk, ami mindig az erős savterhelésre utal. A nőknek termékeny idősza­kuk folyamán alig kell hozzányúlniuk testük tartalékaihoz, ezért náluk csak kivételes esetben fordul elő kopaszodás.

A narancsbőr tehát csak akkor alakul ki, ha már megteltek a vérben, a nyirokban és a szövetfolyadékban lévő átmeneti „par­kolók". Ehhez társul az is, hogy sokan nagyon keveset iszunk, így túl kicsi a testünkben lévő folyadékmennyiség. Vagy eleget iszunk ugyan, de nem megfelelő italokat, tehát savképző, édesített leveket vagy limonádékat, és ezek további szükségtelen sav­terhelést rónak a testre.

Olyan ez, mint amikor cukrot teszünk a kávénkba: Az első kanál könnyedén feloldódik és „lebeg" a fo­lyadékban. A második kanál részben még feloldódik, a harma­dik azonban üledékként feloldatlanul a csésze alján marad. Ugyanez a helyzet a testre ható savterhelés esetében: Amit a szervezet nem tud a testfolyadékban „lebegtetni", azt valahol le kell parkolnia, és ezek a parkolópályán lévő anyagok részben narancsbőr formájában jelennek meg.

Ha a már amúgy is fennálló savterheléshez újabb terhelés társul, mégpedig a sporttevékenység révén, rosszabbodik a narancsbőr. Az ennek következtében keletkező savakat a comb­ban kell elraktározni.

Ezért szoktak csodálkozni a fiatal női sportolók azon, hogy sporttevékenységüknek köszönhetően nemhogy visszafejlődne a cellulit, de még inkább erősödik. De amint felismerjük az összefüggést, lehetőségünk nyílik arra, hogy megfelelő ellenintézkedéseket foganatosítsunk, és hamaro­san eltűnik a narancsbőr.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: narancsbőr cellulit narancsbőr okai narancsbőr ellen

Egyszerű szabályok a szép és egészséges bőrért!

A szépség és egészség szempontjából tudjuk, hogy nagyon fontos az egészséges táplálkozás.

Viszont tudnunk kell, hogy melyek a legfontosabb tápanyagok, és ételeink mennyit tartalmaznak ezekből.

A fehérjék nagyon fontos energiaadó anyagok, melyek lehetnek növényi és állati eredetűek.

Sok teljes értékű fehérje található a húsban, tejben, tojásban, burgonyában. Viszont egyre többet halljuk, hogy az állati fehérjék megemésztése nehézkes, és energiaigényes így a túl sok fehérje fogyasztása megterheli a szervezetet. Ez főként allergiás és ekcémás embereknél okoz gondot, mivel a megemésztetlen fehérjék felszívódnak a bélfalon keresztül, a véráramba kerülnek és károkat okozhatnak a szervezetben, bőrgyulladás és allergiás reakciók alakulhatnak ki.

Ezért szépségdiétához a növényi fehérjék fogyasztása javasolt.

Viszont ha kevesebb fehérjét fogyasztunk a szükségesnél, fáradékonyak leszünk, csökken a szervezetünk ellenálló képessége, és a bőrünk rugalmatlanná válik.

A szénhidrátok biztosítják szervezetünk energiaszükségletének jelentős részét, de a fel nem használt szénhidrátok zsírokká alakulnak. Könnyebben zsírosodik a bőr, és pattanások is könnyen kialakulhatnak.

A zsírok energiatermelésre fel nem használt része elhízáshoz vezethet, és szintén bőrzsírosságot okozhat.

A növényi zsírok, olajok fogyasztásától szinte megfiatalodunk, a létfontosságú telítetlen zsírsavak bőrszépítő, regeneráló hatásúak. Javítják a szervezet anyagcsere folyamatait. Kozmetikai célokra a búzát, kukoricát, mandulát, tökmagot és a lenmagot pakolások formájában alkalmazhatjuk.

 

Növényi fehérjét tartalmaznak az olajos magvak, dió, mogyoró, mandula stb.

A só a szervezet vízháztartásában játszik szerepet, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, gátolja a víz távozását, így ödéma, bőrzsírosság, hajhullás alakulhat ki.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vitaminok mennyire fontosak szervezetünk és bőrünk egészsége szempontjából.

Sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, csíraféléket, olajos magvakat és nyers hántolatlan gabonát fogyasszunk.

A sok alkohol, kávé, cigi értágító hatású, rozáceát, gyomor és bélbetegségeket és keringési rendellenességet okozhat.

Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkentsük a szénhidrátok és zsírok fogyasztását, ne fűszerezzük túl az ételeinket, és többször együnk kevesebbet.

Együnk sok sóskát, ami rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, tág pórusú bőrök táplálására kitűnő. A paradicsom szintén zsíros, tág pórusú bőrökre javasolt, pórusösszehúzó tápláló hatású, lehet keverni talkummal vagy kaolinnal.

Az uborkának magas a foszfor és kéntartalma, minden bőrtípusra alkalmazható frissítő, szépítő pakolásként.

A burgonya lúgosító hatású, ezért fogyasszunk belőle sokat, de ne sütve, inkább nyersen vagy főve. A bőrt bársonyossá, simává, gyulladásmentessé teszi, illetve szemnyugtató hatású.

Zsíros bőr ápolására a főtt burgonyát keverjük össze petrezselyemmel és tejföllel.

Zsírhiányos bőr ápolására pedig tojássárgájával és pár csepp növényi olajjal keverjük össze.

A spenótnak nagy a karotin, vas, klorofill és ásványianyag tartalma. Kozmetikumként nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású.

Gyulladáscsökkentő pakolás a petrezselyem burgonyával túróval vagy tojással keverve.

Az avokádó egy igen különleges gyümölcs, fontos olajokat, vitaminokat tartalmaz, így a bőr sima és bársonyos lesz tőle. Zsírhiányos, öregedő bőrök kitűnő ápolószere.

A cékla sok A-vitamint tartalmaz és a daganatok képződése ellen hat.

Legfontosabb gyümölcsök még a meggy, ami minden bőrtípusra kítűnő, ugyanígy a szőlő, az őszibarack, a birsalma, a ribizli, a banán, a narancs, és a citrom is.

Zsíros bőrre az élesztőpakolás elengedhetetlen, lehet tejjel, tejföllel kombinálni.

További otthon elkészíthető pakolásokat itt találsz!

Búzacsírából fogyassz naponta két evőkanállal, lehet joghurtba, tejfölbe, tejbe rakni, B-vitamin tartalmánál fogva erősíti a bőrt, a hajat és a körmöket.

Ha igazán szép akarsz lenni, nem elég kívülről táplálni a bőrödet, ahogy a táplálkozás tudomány fejlődik, egyre jobban felismerjük, hogy a szépség belülről fakad, ha szervezeted megkapja a fontos tápanyagokat, bőröd is képes regenerálódni, feszes, életteli és bársonyos lesz.


 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

 

Kézápolási tippek, receptek
 
 
Ahhoz, hogy kézbőrünk finom és rugalmas legyen, masszírozzuk minden este egy evőkanál mézzel.
 
A paradicsomlé nagyszerű színtelenítő szer a kéz tisztításánál. Vágjunk ketté két paradicsomot, húzzuk le a héját és mossuk meg kezünket a paradicsompürében. Hagyjuk a bőrön 5-10 percig, majd mossuk le rózsavíz és néhány csepp benzoin-oldat keverékével.
 
Áztassuk be kezünket minden nap meleg tej és kevés frissen facsart citromlé elegyébe, ettől puha lesz a kezünk, és megelőzhetjük a száraz és ráncos bőr kialakulását.
 
Miután megmostuk a kezünket, mindig alaposan töröljük meg, mert a nedves bőr télen érdessé és repedezetté válik, nyáron pedig megkeményedik és kiszárad.
 
Tartsunk a mosogató mellett egy tégely kézkrémet, hogy rögtön használhassuk kézmosás után, mikor a legszárazabb bőrünk.
 
Kézkrémek házilag:
 
Illatmentes kézkrém: Ez az egyszerű kézkrém kitűnő száraz, ráncos kézre.
 
30g cinkkenőcs
15 g olívaolaj
30 g tiszta lanolin
 
Olvasszuk fel a cinkkenőcsöt és a lanolint egy forró vízzel teli lábasba állított edényben. Keverjük hozzá az olívaolajat, és verjük krémmé. Tároljuk üvegedényben.
 
Mézes kézkrém: Ez a krém nagyon jól használható télen, mert puhítja a repedezett, érdes kézbőrt.
 
2 evőkanál méz,
2 evőkanál rózsa- vagy levendulavíz
 
Egy forrásban lévő vízzel teli lábasba állított bögrében olvasszuk fel a mézet, és keverjük hozzá lassan a rózsa- vagy levendulavizet. A tűzről levéve öntsük a krémet üvegedénybe.
 
 
 
Citromos kézkrém:
 
15 g méhviasz
4 evőkanál édesmandula-olaj
1 maréknyi verbénalevél
Csipetnyi bórax
Néhány csepp friss citromlé
4 evőkanál lágy víz
 
Forrázzuk le a verbénalevelet annyi vízzel, amennyi ellepi, fedjük le az edényt, és hagyjuk ázni éjszakára. Reggel szűrjük le, öntsük egy üvegbe, adjuk hozzá a 4 evőkanál vizet és a citromlevet, majd az egészet jól rázzuk össze.
Melegítsük fel a forrázatot egy edényben, oldjuk fel benne a bóraxot, egy másik edényben pedig olvasszuk meg a méhviaszt, és adjuk hozzá a mandula olajat. Keverjünk össze minden alapanyagot, verjük fel kézi vagy gépi habverővel addig, amíg a massza lehűl, és krémes állagúvá válik. Ettől az édes illatú krémtől sima, és puha lesz a bőrünk.
 
Uborkás kézkrém: Ez a világoszöld, üdítő illatú krém puhává és kellemesen illatossá teszi a kezünket.
 
1 uborka
1 ek. glicerin
1 ek. varázsmogyoró-olaj
1 ek. rózsavíz
 
Mossuk és hámozzuk meg az uborkát, vágjuk kb. 2,5 cm-es darabokra, és zúzzuk péppé. Adjuk hozzá a varázsmogyoró-olajat, a rózsavizet, a glicerint és verjük krémmé mixerrel. Keverjük 30 másodpercig, majd verjük fel. Ha elkészült, tegyük műanyag edénybe, tartsuk a konyhában, és használjuk, ha mosogatás után száraz a kezünk.
 
 
 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: kézápolás női praktikák kézkrém kézápoló krém száraz kéz ellen házi kézkrém uborkás kézkrém citromos kézkrém mézes kézkrém illatmentes kézkrém

 

A kézápolás praktikái, körömápolás ...

 
Az arc mellett a kéz a másik testrészünk, amely leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak, a napsütésnek, a környezet szárazságának, a szennyeződéseknek és mások fürkésző pillantásainak.
 
A kéz ápolása természetesen nemcsak a kézfej, hanem a karok gondozását is jelenti. A legtöbb gondot a felkar szárazsága és a kérges könyök ápolása okozza.
 
A napfény hiánya és az A-vitamin hiány miatt gyakran jelennek meg a kar bőrén kemény, libabőrre emlékeztető szaru felhalmozódások . Ilyen esetben az alapos áztatás, majd a frottírkesztyűvel vagy puha körömkefével végzett dörzsölés segíthet. Szárazra törlés után kenjük be bőrtápláló krémmel. Öt-hat alkalom után, illetve megfelelő, vitamindús táplálkozás mellett a tünetek teljesen megszűnnek. Nyáron a napfény jótékony hatására maguktól is elmúlnak.
 
A könyök érdes, megvastagodott bőre türelmes, kitartó ápolást igényel. Két kis tálkába tegyünk langyos étolajat, majd kb. 20 percig áztassuk a könyököket. A felpuhítás másik módja: búzakorpát kevés vízzel vagy tejjel keverjünk pasztává és kenjük be az érdes bőrfelületet. Ha megszáradt törölközővel ledörzsöljük és bekrémezzük. A javulás mértékétől függően, többször ismételjük.
 
Az elhanyagolt kezek az egyébként ápolt külsőt is előnytelenül befolyásolják. A kézfej ápolásánál a legfontosabb a tisztaság. Törölközésnél ügyeljünk arra, hogy a kéz teljesen száraz legyen, mert a nedves bőr a legkisebb légmozgás hatására is kiszárad, felső rétege megrepedezik, érdessé válik.
 
A kezek szépségét ronthatják a tenyér és az ujjak bőrén lévő hámvastagodások, bőrkeményedések is. Ápolásuknál szintén jó eredménnyel alkalmazhatók a langyos olajos áztatások és a rendszeres krémezés. Különösen hideg időben gyakran előfordul, hogy a kéz bőre lilás-piros. A váltakozó hideg-meleg kézfürdő és a kézkrémmel végzett masszírozás serkenti a vérkeringést, edző hatású és megszűnteti a bőr vörösségét.
 
A köröm nemcsak dísze a kéznek, hanem fontos védelmi feladatot is ellát, mert óvja az érzékeny ujjhegyet az esetleges ütésektől. Rendellenességei közül leggyakoribb a körmök szárazsága, töredezése.
 
Főleg A-vitamin hiány illetve a mosó és mosogatószerek szárító hatása okozza. A körmöket övező keskeny bőrszegély eltávolítása formásabbá teszi a körmöket. Ez a művelet azonban fokozott óvatosságot igényel, mert az ollóval ejtett legkisebb sérülés is utat nyit a fertőzéseknek, rosszabb esetben körömágygyulladásnak. Egyébként a körmön megjelenő fehér foltokat a cinkhiány okozza.

Kézápolási Tippek:
 
Tipp: Naranccsal vagy citrommal dörzsöljük be a körmöket és a kéz egyéb területeit is! A pektinben gazdag gyümölcshús különösen erős fehérítő, a betöredezett körmöket, pedig hatékonyan erősíti. Egy evőkanál olajhoz adjunk egy kis cukrot, a keverékkel dörzsöljük át a kezet!
 
Tipp2: A száraz kezet esténként áztassuk egy pohár tejbe, majd keverjünk össze uborkalevel egy kis glicerinnel, majd kenjük be kezünket kakaóvajas, búzacsíraolajas, zabos vagy lanolinos krémmel.
 
Tipp3: Puha bőr: Egy tálkába tegyünk egy evőkanálnyi gyümölcsecetet, egy csipetnyi bóraxot vagy szódabikarbónát. Mártsuk ebbe a kezünket!
 
Tipp4: Repedezett bőrű kézre rakhatunk reszeltburgonya pakolást!
 
Tipp5: Hasadozott betört körömre használjunk minden este táplálókrémet vagy egyszerűen csak olívaolajat a körömre és a körömbőrre, illetve együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, sörélesztőt, Biotint, A, C, E-vitaminos és szilíciumos kiegészítőket.
 
Az állandó lakkozástól a köröm törékennyé, fénytelenné válik, ezért időnként ajánlatos a körmöket szabadon hagyni.
 
A kézápoláshoz az ujj és a kéztorna is hozzátartozik.
 
Néhány egyszerű gyakorlat:
 
 • Hüvelyk és mutató ujjunkkal egyenként megrázzuk a másik kéz ujjait.
 • Csuklóból forgassuk a kezünket jobbra, majd balra
 • Egymással szembe tegyük össze a kezünket, és az ujjakat hajlítsuk hátra mindkét irányba
 • Mutatóujjunkat forgassuk az óramutató járásának irányába, majd visszafelé.
 • Tárjuk szét a kéz ujjait, és egyesével emeljük fel az ujjakat, a hüvelykujjal kezdve.
 • Húzzunk meg minden ujjat úgy, hogy minden ujjpercet megnyomunk egyszer.
 • Az ujjvégektől haladjunk felfelé a csuklóig.
 • A hüvelykujj és a mutatóujj közé szorítva nyomkodjuk át energikusan az egész tenyerünket. Ne feledkezzünk meg a hüvelykujj párnájáról és az ujjak közti bőrről se. Keressük meg az érzékeny vagy fájdalmas pontokat.
 • Csipkedjük és gyúrjuk át a hüvelykujj alsó részét, főleg az érzékeny területeket. A mozdulatsort ismételjük meg a másik kézen is.
 • Jobb kezünk hüvelykujjával végezzünk köröző mozgást a bal tenyéren, majd ugyanezt a jobb tenyéren.
 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: kézápolás női praktikák körömápolás kéztorna száraz kéz kézápoló krém házilag érdes kéz szép kéz

süti beállítások módosítása