Mi a hatékony arcápolás feltététele?

 

Fontos! Ne vegyél meg akármilyen kozmetikumot, mert lehet, hogy többet ártasz, mint használsz. Figyelj a minőségre, ugyanis sok kencefice egészségre káros anyagokat tartalmaz.
 
Az arcbőr megfelelő ápolásának alapfeltétele, hogy tisztában legyünk azzal, milyen típusú a bőrünk. Ez egyénenként más és más, természetének megfelelő bánásmódot igényel, ezért nem mindegy milyen kozmetikumot használunk!
 
Tudatosítanunk kell, hogy az arcbőr típusánál nem elégedhetünk meg az egyszeri meghatározás eredményével, mivel mindig a bőr aktuális állapotát kell figyelembe venni, ami az egészségi állapottól, az évszakoktól és egyéb környezeti hatásoktól, továbbá az életkortól is függ.
 
 
Nem is beszélve arról, hogy ugyan azon ember különböző testtájain is lehet a bőr más és más tulajdonságú. A dolgot bonyolítja, hogy a zsíros és száraz meghatározás nem feltétlenül ellentétei egymásnak.
 
 
A bőrtípus meghatározása azonban még kozmetikus számára is bonyolult feladat. Nézzük meg hát, mit is jelentenek ezek a látszólag egyszerű fogalmak.
 
 
Vízhiány? Szinte mindenkinél előfordul.
 
 
Az emberi bőr felhámjának szarurétege mintegy 10-20% vizet tartalmaz. Az elszarusodott laphám-sejtek között olyan vízmegkötő anyagok találhatók, amelyek a bőrben tartják a nedvességet.
 
 
Ezek az izzadságból, a faggyúból, a sejtek elszarusodási folyamatainak melléktermékeiből származnak. Ilyenek a különböző zsírsavak, a keratin, a karbonsavak, ammóniák és még számos más anyag.
 
 
Köztük az egyik legfontosabb a húgysav, - mai modern kozmetikumokban az elegánsabb Urea néven szerepel. Nem véletlenül kenegették a régi korok hölgyei vizelettel a bőrüket. Ha a bőr nedvességtartalma 10% alá csökken, kifejezetten szárazzá, megfáradttá és ráncossá válik.
 
 
Szinte minden bőrtípus kísérője a vízhiány, de a hidratáláson kívül oda kell figyelned a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, ami még hatásosabb, ha gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz, mert így nem ürül ki olyan könnyen a folyadék a szervezetből.
 
És még valami, ha mindig van víz a párologtatóban, ez nem csak a bőrnek jó, hanem allergia esetében is jótékony.
 
 
Az érzékeny bőr nem önálló bőrtípus, bármely bőrtípus kísérője lehet. Durvább változata a rozácea.
 
 
Most száraz vagy Zsíros? Hogy is van ez?
 
 
A kombinált bőr jellemzője, hogy az arc közepe táján lévő, T betűt formázó részeken - vagyis a homlokon, állon- könnyebben zsírosodik. Máshol, az arcon és az arc két oldalán normál vagy száraz.
 
 
Tehát a bőr lehet vízhiányos (dehidratált), zsíros (Szeborrea), zsírhiányos (alipikus) és normál. De nem mindenütt egyforma, mert a faggyú és verejtékmirigyek nem egyenlően oszlanak el a bőr felületén. A T-vonalon sűrűbben helyezkednek el és méretre is nagyobbak, ezért teljesen normális, ha itt az arcbőr jobban fénylik.
 
 
 
A bőrt elsősorban az anyagcsere folyamatok és a környezet befolyásolják. Ezért ne csak a bőrtípust vegyük figyelembe a kozmetikumok kiválasztásánál, hanem pl.: az időjárást is. Télen az arcbőrnek szélsőséges viszonyokhoz kell alkalmazkodnia, ilyenkor a bőr gyakran szárazzá és érzékennyé válhat.
 
 
Bőrtípusokat befolyásoló tényezők:
 
  •      a bőr víztartalma
  •      a bőr faggyúmirigy működése
  •      a bőrfelszíni emulzió mennyisége és minősége
  •      életmód
  •      étrend
  •      folyadékháztartás
  •      hormonális egyensúly
  •      betegségek
  •      évszakok, időjárás
  •      gyógyszerek
  •      stressz
  •      lelki egyensúly
 
 
Lehetséges, hogy még nem teljes a kép, de a következő bejegyzésekben részletesen átvesszük az összes bőrtípust!
 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: arcápolás bőrápolás bőrtípus száraz bőr női praktikák dehidratált bőr megfelelő kozmetikumok bőrtípus meghatározása zsíros bőr szeborreás bőr zsírhiányos bőr érzékeny bőr

A bejegyzés trackback címe:

https://noipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr79920412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása