Úgy érzed, a bőröd folyton húzódik, a szúró, égő érzés már rendszeressé válik? Nem tudod mi az ami tényleg használ?

 

Lássuk az előzményeket:

 
A túlérzékeny bőrt érő irritációk hőérzetben és sűrűn jelentkező bőrpír formájában jelennek meg. Az érzékeny bőr nem bőrtípus függő, de leggyakrabban a száraz bőrnél fordul elő.
 
 
A hozzáértők szerint manapság a nők több mint 63 %-ának érzékeny a bőre, hála a bolti készítmények mesterséges adalékanyagainak, a környezetszennyezésnek, és a stressznek.
 
 
 
 
 
 
Kialakulásának oka leggyakrabban:
 
  •          Helytelen életmód (Pl.: cigaretta)
 
  •          Nem megfelelő kozmetikumok használata vagy sokféle hatóanyag kombinálása is könnyen érzékennyé teheti a bőrt
 
  •          Időjárás viszontagságai (szél, hőingadozás)
 
  •          Mechanikai hatások
 
  •          Vérkeringési rendellenesség
 
  •          Örökletes hajlam is lehet
 
Milyen fázisai vannak?
 
A rozácea a bőr szimmetrikus gyulladása, ami szakaszosan alakul ki. Először az arc könnyen kipirosodik, majd a második szakaszban a bőrpír rohamokban jelentkezik, főként hirtelen hőmérsékletváltozás hatására.
 
Harmadszor hajszálértágulatok jelennek meg az arcon, ez a gyulladásra hajlamos érzékeny bőr. Az utolsó szakasz a rozácea, ilyenkor apró gennyes hólyagocskák, tágult erek, bőrmegvastagodás jelentkezhet.
 
A rozáceának két fajtája van, az egyik az aktív, ilyenkor piros az arc az oxigén dús vértől, és van a passzív vérbőség, amikor lila.
 
Mi a magyarázata?
 
Gyakran az érfalgyengeség, alkohol, fűszeres ételek fogyasztása, dohányzás, stressz, hőhullámok okozzák ezt a kellemetlen bőrbetegséget.
 
Hogyan kezeljük?
 
Az egészséges életmód és kifejezetten a rozáceára kifejlesztett krémek sokat segíthetnek, de nem árt bőrgyógyászhoz fordulni vele, mert ha nem vigyázunk, könnyen súlyosbodhat a dolog. A rendszeres kozmetikai kezelés is nagyon hasznos, de a kozmetikus kötöttségekkel kezelheti, ha már rozáceáról van szó.
 
Ne kenjünk magunkra akármit, fontos, hogy csak érzékeny bőrre való készítményt használjunk. Érfalerősítő, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat alkalmazzunk, mint Pl.: E, C, P- vitamin. Készítményeink legyenek alkoholmentes és fényvédő faktort tartalmazó termékek.
 
 
 
Tanácsok, amit minden érzékeny bőrű emberkének tudnia kell:
 
Túl sok szolizás, napozás fényvédő faktor nélkül, ki se menj az utcára nyáron, ha nem kented be magad, na, jó kimehetsz, de egyébként állandóan kenni kéne magunkat, mert a sugarak rendkívül káros hatással vannak bőrünkre, az öregedést is 80%-ban a napsugarak okozzák.
 
Aztán a gyümölcssavas készítmények nagyon jók, de nem ennek a bőrnek. Úgyhogy ezt kerüljük, és a gőzölés, mechanikus radírozás sem javasolt.
 
Különösen télen kell jobban odafigyelni bőrünkre, mert sok káros hatás éri. Egy csésze kávétól vagy kólafélétől (mivel sok bennük a koffein) is fokozottabb bőrpírrel válaszol az arc.
Óvatosan kell bánni az alkohollal, erős fűszerekkel is, mert ezekre ugyanúgy reagálhat, mert ezek a szerek fokozzák a keringést, ami könnyen vöröses foltokhoz, viszkető érzéshez vezethet.
 
Az ápoláshoz olyan krémeket kell használni, amelyek nyugtató anyagokat tartalmaznak, gyulladásgátlók, hidratálnak, és lipidréteget hoznak létre az arcon . ( bisabolol,aloe vera, mogyoróolaj, ceramid, mandulaolaj, olívaolaj, jojobaolaj, ligetszépeolaj, makadámiaolaj)
 
Lehetőleg figyeljünk oda a krémek összetevőire is, illatanyagmentes, színezékmentes legyen, és az illóolajok is kerülendők, mert allergiát okozhatnak.
 
Ha túl hosszú ideig zuhanyozunk, ráadásul forró vízben, azt a bőrünk nagyon rosszul tűri, kiszárad és csökken az ellenálló képessége. A szappan pedig még rátesz egy lapáttal. Viszont a hideg-meleg váltott zuhany nagyon jó hatású.
 
A szappan és az arc tonik használata merénylet az érzékeny bőr ellen. A természetes alapanyagokkal kisebb a valószínűsége, hogy tévedünk.
 
Összegezve a gyulladásra hajlamos és rozáceás bőr nagyon finom ápolást és odafigyelést igényel, ezért fontos a nyugtatás, táplálás, regenerálás, nagyon sokat jelent, ha heti egy-két alkalommal csinálsz otthon egy kis vitalizáló pakolást.
 
Pakolástippek érzékeny bőrre:
 
Túrós pakolás:
Kevés túrót egy kanál mézzel és egy tojássárgájával összekeverünk, hogy kenhető állagú legyen. Kb. 20 percig hagyjuk bőrünkön, majd langyos vízzel öblítsük le. A túróban lévő kazein nyugtató hatású, a méz hidratál, a tojássárgája zsírpótló. Ez együtt egy vitaminbomba a bőrnek.
 
Tojássárgája pakolás:
 
Egy tojássárgájához tegyünk egy evőkanál mézet, két kiskanál olívaolajat, és alaposan keverjük össze. Ha a bőr vízhiányos, kenjük be először hidratálókrémmel, majd így vigyük fel a masszát az arcra, és száradásig (kb. 20 perc) hagyjuk rajta. Langyos vízzel alaposan mossuk le. Ez a pakolás regenerál, gátolja az öregedést, és pótolja a hiányzó zsírokat is.
 
Avokádópakolás:
 
Hozzávalók: 1 tojássárgája, 1 ek. olívaolaj, 2 ek. összetört avokádó
 
A hozzávalókat összekeverjük, majd azonnal az arcra, a nyakra és a dekoltázsra kenjük. Körülbelül fél óra elteltével papírtörülközővel távolítjuk el a bőrről. 
 
Ez a maszk a száraz, lestrapált és kissé érett bőrre való, de bármilyen bőrtípusra jól alkalmazható. Az avokádó és az olíva gazdagon tartalmaz ápoló vitaminokat.
 
Banános pakolás:
 
Péppé törve tejjel, tejszínnel, száraz érzékeny bőrre alkalmazható, bőrtápláló hatású. P-vitamin tartalma érrugalmasító hatású.
 
 
Krumplis maszk:
 
Hozzávalók: egy megfőzött és meghámozott burgonya
1 kk. tejszín
összevágott petrezselyem
 
Az összetört burgonyát összekeverjük a tejszínnel és a petrezselyemmel, és még melegen felrakjuk az arcra.
A burgonya tápláló, gyulladásgátló, frissítő és regeneráló tulajdonságú. A petrezselyem a rengeteg klorofillt tartalmaz, emellett C és P vitamint is, ami hatásos a száraz, érzékeny bőr esetén. A tejszín nyugtatja, hidratálja és védi az arcbőrünket, mivel zsírtartalma magas. Érzékeny bőrre, sőt ekcémás bőrre is nagyon jó.
 
A víz és zsírhiányos bőrre való pakolásokat is nyugodtan kipróbálhatod, amit az előző bejegyzésekben megtalálsz. Még több pakolás itt.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: női praktikák érzékeny bőr rozácea pakolások érzékeny bőrre

A bejegyzés trackback címe:

https://noipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr39988172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santesor 2009.03.27. 17:32:44

Nagyon hasznosnak találtam a bejegyzést, a túrós pakolást ki is próbálom, lecsípek egy kicsit a kőrözöttnek szánt túróból:)
Köszönöm a tippeket!

Vital tanácsadó 2009.03.27. 23:12:30

Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszett!

Fawn 2013.09.12. 18:02:35

Nekem is nagyon tetszett a cikk, kijegyzeteltem pár dolgot.Nekem az arcom október óta került abba a stádiumba, hogy párszor bevörösödött,rohamszerűen ahogy írtad, és órákig nem múlt el. Akkor kezdtem utána olvasni a rozaceának (van egy pici hajszálér elpattanás a szemem alatt, de már jó pár éve, 25 éves vagyok most, de nem emlékszem mikor került oda), szóval át is alakítottam a kencerutinomat. És most úgyahogy stagnál, nagyon félek, hogy romlhat.A kérdésem is ez lenne, hogy ha odafigyelek, akkor mekkora esély van rá, hogy romlik?Most amúgy szép hamvasnak mondott a bőröm,bár a pólusok látszanak, meg így télen küzdök a szárazsággal.Patikai krémmel kenem, meg bioderma AR-rel. A problémám az, hogy én aktívan sportoltam, egy ideje nem volt időm, de észrevettem, hogy attól is ugye kipirul az ember, és ez pont az, amit kerülnöm kéne. Akkor nem sportolhatok???

Vital tanácsadó 2013.09.13. 23:24:23

Kedves Fawn!
Fiatal vagy még, nem vészes a helyzet. Sokmindent tehetsz az egészséged érdekében. De nem elég krémekkel kezelni, belülről kell segíteni a szervezetet, hogy egészséges legyen a keringési rendszer.
Fontos a vegyszermentes, tiszta, élő táplálék fogyasztása, sok omega zsírsav pl; halolaj, krémek közül is a természetes, amiben nincsenek mű dolgok, és ne tartalmazzon parabéneket. Pl: Hauschka termékek. És akkor a sport miatt sem kell aggódnod.
süti beállítások módosítása