Mitől alakul ki a narancsbőr?

 

A narancsbőr (cellulit) ugyan nem okoz egészségügyi panaszokat, mégis nagyon terhes lehet az érintett nők számára, elsősorban akkor, ha nem érzik jól magukat a bőrükben, sőt talán idegennek is érzik a testüket.

Három feltétel alapján alakulhat ki a narancsbőr:

  •   a test túlsavasodása
  •   túlsúly,
  •   hormonális zavar

A hormonális zavar vagy a túlsavasodás önmagában nem okozhat cellulitiszt. Az eredményes kezelésnek azonban figye­lembe kell vennie mindhárom tényezőt. Az elsődleges terhelés a test túlsavasodása következtében alakul ki, amikor az anyagcse­re már nem tudja a vérben, a nyirokban vagy a szövetfolyadék­ban „lebegtetni" a felesleges savakat, hanem semlegesítenie kell, és el kell raktároznia őket. Ezt a máj vagy a vesék gyenge anyag­cseréje vagy a vastagbél élősködők, illetve gombák okozta túl­terheltsége is indokolhatja.

A női szervezet arra állt be, hogy a havivérzés folyamán természetes úton válassza ki a felgyülemlő savakat. A köztes időben a vérben, a nyirokban, a szövetfolyadékban és méhle­pényben raktározza el ezeket a savakat, amíg a mennyiségük meg nem halad egy bizonyos mértéket.

Ha megteltek ezek a tá­rolók, semlegesíteni kell a savakat, és ehhez a testtől kell elvonni ásványi anyagokat, amennyiben azok nincsenek benne a táplá­lékban. A semlegesített savak most a csípőn, de elsősorban a combon és a felkaron raktározódnak el, ahol bármikor újra fel lehet oldani és ki lehet választani őket. Az ily módon elsalakosodott szövetek okozta látható végeredmény a közismert narancsbőr.

Mivel a férfiak nem ismerik a havivérzést, a férfi szervezete nem „parkolja" le a felgyülemlő savakat, hanem az anyagcsere útján azonnal feldolgozza, hogy azután kiválaszthassa őket.
Ehhez ásványi anyagok kellenek, amelyek vagy a táplálék­ból, vagy a test raktáraiból, jelen esetben elsősorban a fejbőrből származnak. A férfiaknak ezért hullik ki korán a hajuk, ami mindig az erős savterhelésre utal. A nőknek termékeny idősza­kuk folyamán alig kell hozzányúlniuk testük tartalékaihoz, ezért náluk csak kivételes esetben fordul elő kopaszodás.

A narancsbőr tehát csak akkor alakul ki, ha már megteltek a vérben, a nyirokban és a szövetfolyadékban lévő átmeneti „par­kolók". Ehhez társul az is, hogy sokan nagyon keveset iszunk, így túl kicsi a testünkben lévő folyadékmennyiség. Vagy eleget iszunk ugyan, de nem megfelelő italokat, tehát savképző, édesített leveket vagy limonádékat, és ezek további szükségtelen sav­terhelést rónak a testre.

Olyan ez, mint amikor cukrot teszünk a kávénkba: Az első kanál könnyedén feloldódik és „lebeg" a fo­lyadékban. A második kanál részben még feloldódik, a harma­dik azonban üledékként feloldatlanul a csésze alján marad. Ugyanez a helyzet a testre ható savterhelés esetében: Amit a szervezet nem tud a testfolyadékban „lebegtetni", azt valahol le kell parkolnia, és ezek a parkolópályán lévő anyagok részben narancsbőr formájában jelennek meg.

Ha a már amúgy is fennálló savterheléshez újabb terhelés társul, mégpedig a sporttevékenység révén, rosszabbodik a narancsbőr. Az ennek következtében keletkező savakat a comb­ban kell elraktározni.

Ezért szoktak csodálkozni a fiatal női sportolók azon, hogy sporttevékenységüknek köszönhetően nemhogy visszafejlődne a cellulit, de még inkább erősödik. De amint felismerjük az összefüggést, lehetőségünk nyílik arra, hogy megfelelő ellenintézkedéseket foganatosítsunk, és hamaro­san eltűnik a narancsbőr.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Címkék: narancsbőr cellulit narancsbőr okai narancsbőr ellen

A bejegyzés trackback címe:

https://noipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr691600479

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ádáz ellenségünk a narancsbőr - Női praktikák, szépségápolási tippek 2010.03.22. 19:14:45

A narancsbőr (cellulit) ugyan nem okoz egészségügyi panaszokat, mégis nagyon terhes lehet az érintett nők számára, elsősorban akkor, ha nem érzik jól magukat a bőrükben, sőt talán idegennek is érzik a testüket...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása